Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ!!!





ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο δρόμος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έχει και εναλλακτικές οδούς, που λέγονται διακρίσεις σε διάφορους αγώνες και μαθητικές Ολυμπιάδες, όπως: διακρίσεις σε αθλήματα, σε αγώνες Φυσικής, Μαθηματικών, Βιολογίας, Πληροφορικής κ.ά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ.
Ακόμη και το σκάκι αποτελεί εισιτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας αφού συγκαταλέγεται στα αθλήματα, και έτσι όσοι μαθητές έχουν διακριθεί μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους. Κάθε χρόνο πάρα πολλοί μαθητές κάνουν χρήση των διατάξεων που αφορούν σε διακρίσεις στον αθλητισμό, στο σκάκι και αλλού προκειμένου να μπουν σε σχολή της αρεσκείας τους. Καλό είναι λοιπόν οι μαθητές των λυκείων αλλά και των γυμνασίων να είναι ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία και -γιατί όχι- να καταβάλλουν προσπάθειες για μια διάκριση. Ο κόπος έτσι και αλλιώς αξίζει και τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Αγώνες
Συνεπώς, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και όσοι έχουν σχετική κλίση να κάνουν προσπάθεια για διάκριση στους αγώνες, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και όχι μόνο. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τις διακρίσεις σε πανελλήνιους, παγκόσμιους κ.λπ. αγώνες σε Φυσική, Μαθηματικά, Πληροφορική κ.α., όπου μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας τις κυνηγούν μανιωδώς γνωρίζοντας τα οφέλη που θα έχουν. Μάλιστα, όσον αφορά σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ή αγώνες, έχει παρατηρηθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μαθητές οι οποίοι καταφέρνουν υψηλές επιδόσεις να βρίσκονται κατευθείαν στην... αγκαλιά ξένων πανεπιστημίων και μάλιστα των καλύτερων, όπως Χάρβαρντ, Κέιμπριτζ, ΜΙΤ κ.ά. Τα ξένα πανεπιστήμια συνηθίζουν να κυνηγούν μαθητές-ταλέντα από όλο τον κόσμο και τους δίνουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν με υποτροφίες οποιαδήποτε επιστήμη επιθυμούν.
Ανοιχτός ο δρόμος για τους πρωταθλητές στο σκάκι
Οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου σχολείου που ως αθλητές του σκακιού έχουν πετύχει μία ή περισσότερες διακρίσεις εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα ή σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης (πανεπιστήμια - ΤΕΙ - ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ως ακολούθως:
- Κατόπιν αιτήσεώς τους, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον έχουν επιτύχει:
- 1η - 3η νίκη σε ατομικούς αγώνες σε Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
- 1η - 6η νίκη σε ομαδικούς αγώνες σε Ολυμπιάδα ανδρών ή γυναικών.
- Κατόπιν αιτήσεώς τους, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον έχουν επιτύχει μία 1η νίκη σε ατομικούς αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων) κατά τη διάρκεια των τριών (3) τελευταίων σχολικών ετών που προηγούνται του ακαδημαϊκού έτους κατά το οποίο ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία του οικείου έτους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το σύνολο των μορίων για το τμήμα επιλογής τους είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού.
- Κατόπιν αιτήσεώς τους, εισάγονται σε οποιοδήποτε τμήμα του πανεπιστημίου ή ΤΕΙ σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, εφόσον έχουν επιτύχει 1η νίκη σε πανελλήνια ομαδικά πρωταθλήματα σκακιού Α' Εθνικής Κατηγορίας κατά τη διάρκεια των τριών (3) τελευταίων σχολικών ετών πριν από το ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμμετάσχει με την ομάδα τους σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες του συνόλου των αγώνων της διοργάνωσης, πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 3404/05 και το σύνολο των μορίων τους προσαυξανόμενο κατά 10% είναι ίσο ή μεγαλύτερο (μετά την προσαύξηση) με τα μόρια του τελευταίου εισαγομένου στη συγκεκριμένη σχολή το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.
- Οι διοργανώσεις κυπέλλου δεν θεωρούνται πανελλήνιοι αγώνες ή πανελλήνια πρωταθλήματα.
Οι αθλητικές διακρίσεις που δίνουν «διαβατήριο»
Ανάλογες «παροχές» έχουν και οι αθλητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και οι οποίοι κατόπιν αιτήσεώς τους εισάγονται σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο (συμπεριλαμβανομένων και των ΤΕΦΑΑ) ή ΤΕΙ.
Οι αθλητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου σχολείου Δευτ/θμιας Εκπ/σης, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις κάθε φορά ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση, μπορούν να εισαχθούν στα παν/μια, στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης της προτίμησής τους (εκτός των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών Σχολών, των Ακαδημιών Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού) καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς ποσοτικό περιορισμό, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έχουν επιτύχει μία ή περισσότερες από τις εξής διακρίσεις:
- 1η - 8η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
- 1η - 8η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων ή σε παγκόσμιους σχολικούς αγώνες.
- 1η - 6η θέση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
- Κατάρριψη ή ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - γυναικών, εφήβων - νεανίδων.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου