Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μάθε παιδί μου οικονομία! (κοινωνική)


 "Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει κάποιες βασικές γνώσεις στα χρηματοοικονομικά". Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Κατά την διάρκεια πρόσφατης διέλεξής του στο πανεπιστήμιο του Ντέιτον ο πανίσχυρος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η διδασκαλία των βασικών αρχών της οικονομίας από τα πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό αντίδοτο στην απερισκεψία (εξαιτίας της άγνοιας) των πολιτών κ στην απληστία των όποιων κακόβουλων οικονομολόγων,τραπεζιτών και πολιτικών. "Αυτές οι γνώσεις" τόνισε ο Μπερνάνκι, "όχι μόνο βοηθούν τον κόσμο να οικοδομήσει καλύτερα την ζωή του, αλλά και θωρακίζουν τους πολίτες απέναντι στην οικονομία και σε εξαιρετικά πολύπλοκα χρηματοιοικονομικά συστήματα". Ως λύση, ο τραπεζίτης προτείνει "τον οικονομικό αλφαβητισμό για τις μάζες". Είναι μία ιδέα απλή που βρίσκει ήδη εφαρμογή σε πολλές χώρες του κόσμου: η διδασκαλία των βασικών αρχών της οικονομίας στα μικρά παιδιά.

Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό τι ακριβώς συμβαίνει  ανά τον κόσμο στο θέμα οικονομικής εκπαίδευσης των καταναλωτών:
- Εδώ και μία 15ετία στις ΗΠΑ λειτουργεί το ίδρυμα BizWorld, το οποίο προωθεί τη διδασκαλία της οικονομίας από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού! Το συγκεκριμένο ίδρυμα επιδιώκει να αναπτύξει την κριτική σκέψη και το ομαδικό πνεύμα των παιδιών, ώστε να τα βοηθήσει να γίνουν "παραγωγικά" μέλη της κοινωνίας. Στόχος του ιδρύματος είναι η δημιουργία μιας "γενιάς καινοτόμων ανανεωτών". Στην πράξη, το ίδρυμα BizWorld χρηματοδοτεί την οργάνωση σεμιναρίων για δασκάλους και καθηγητές ώστε να μάθουν τους  τρόπους με τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν την οικονομία σε μια επιστήμη ευχάριστη και κυρίως χρήσιμη για τα παιδιά. Η ιδέα είναι απλή: η οικονομία δεν είναι οι λίγοι άλλοι που αποφασίζουν για εμάς αλλά οικονομία είμαστε εμείς και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της κάνοντας τις σωστές επιλογές!
- Ο ΟΟΣΑ. Σε αυτό το άτυπο ανά τον κόσμο κίνημα που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση της διδασκαλίας της οικονομίας στα παιδιά, εκτός από τις διάφορες ανά τον κόσμο μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετέχουν επίσης κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί. Ο ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών που εδρεύει στο Παρίσι, έχει θεσπίσει ένα πρόγραμμα "χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού". Η επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος Φλοράν Μέσι μιλάει για μία "παγκόσμια τάση" καθώς οι χώρες οι οποίες ασπάζονται τη συγκεκριμένη ιδέα είναι πολλές (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ισπανία μερικές από αυτές)
- Στο διαδίκτυο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Μπαράκ Ομπάμα ο "Money as you grow", ένας ιστότοπος που παρουσιάζει με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό "τα είκοσι πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για να έχουν οικονομικά έξυπνες ζωές".
- Στη Βρετανία περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν μία αναφορά υπέρ της διδασκαλίας της οικονομίαςστα βρετανικά σχολεία: "οι επιχειρήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για το μάρκετινκ για να μάθουν τα στελέχη τους να πουλάνε ευκολότερα. Τώρα ήρθε η ώρα να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές να χειραγωγούνται δυσκολότερα".
- Το πιο διάσημο οικονομικό περιοδικό του κόσμου , ο βρετανικός "Economist" ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο αποσκοπεί να εξηγήσει την παγκοσμιοποίηση στα παιδιά
- Στη χειμαζόμενη από την κρίση Ισπανία η κεντρική τράπεζα της χώρας προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την εισαγωγή του μαθήματος της οικονομίας σε 411 δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, ενώ στην Ιταλία πανεπιστημιακοί επισκέπτονται γυμνάσια και παραδίδουν μαθήματα αντιμετώπισης της κρίσης.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ
Ηλικία 3-5:
1. Χρειάζεσαι χρήματα για να αγοράσεις αγαθά
2. Κερδίζεις χρήματα δουλεύοντας
3. Ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένεις πριν μπορέσεις να αγοράσεις κάτι που επιθυμείς
4. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πραγμάτων που χρειάζεσαι και των πραγμάτων που      επιθυμείς.

Ηλικία 6-10: 
1. Είναι απαραίτητο να επιλέγεις πως ξοδεύεις τα πράγματά σου
2. Είναι χρήσιμο να συγκρίνεις τις τιμές πριν αγοράσεις κάτι
3. Είναι επικίνδυνο να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο
4. Ένας αποταμιευτικός λογαριασμός σου προσφέρει ασφάλεια και κέρδος.

Ηλικία 11-13:
1. Να αποταμιεύεις 10 λεπτά σε κάθε ευρώ που ξοδεύεις.
2. Όσα περισσότερα χρήματα αποταμιεύεις σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος σου εξαιτίας του ανατοκισμού.
3. Η πιστωτική κάρτα είναι ένα είδος δανείου. Αν δεν αποπληρώνεις το ποσό που χρωστάς  τότε θα σου επιβληθεί υψηλό επιτόκιο.

Ηλικία 14-18:
1. Επιλέγοντας το πανεπιστήμιο που θέλεις να σπουδάσεις  πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος ζωής.
2. Να αποφεύγεις να αγοράσεις με πιστωτική κάρτα αγαθά που δεν μπορείς να αγοράσεις με μετρητά.

Ηλικία 18 + :
1. Χρειάζεσαι ασφάλεια υγείας.
2. Είναι σημαντικό να έχεις αποταμιεύσει το ποσό που θα ξόδευες μέσα σε 3 μήνες για τα προσωπικά σου έξοδα, ώστε να το χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης.
3. Όταν προβαίνεις σε επενδύσεις να υπολογίζεις το ρίσκο και τα ετήσια έξοδα.
 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ - ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Εκτός από την οικονομία όμως , εξίσου απαραίτητη είναι και η ηθική. Σε συνέντευξή του στην ρεμπούμπλικα ο διευθυντής του Διεθνούς Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κοινωνικών Σπουδών της Ρώμης Πιέρ Λουίτζι Τσέλι υπογράμμισε: "Εκτός από τις αρχές της οικονομίας και του θεμιτού ανταγωνισμού , είναι απαραίτητο να διδάξουμε στα παιδιά και τις αρχές συνεργασίας και αλληλεγγύης. Οφείλουμε να να διαμορφώσουμε σωστούς πολίτες που θα ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και όχι να μετατρέψουμε τα παιδία μας σε μικρούς τραπεζίτες".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου