Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΒΑΣΕΙΣ 2016. Πόσο απέχουν η "Επιτυχία" από την "Αποτυχία"

Πρώτα, ορισμένα στοιχεία:

7 στους 10 πέτυχαν να εισαχθούν σε σχολή,
2 στους 10 από τους επιτυχόντες σε σχολή της πρώτης επιλογής τους θα την ... εγκαταλείψουν γιατί θ διαπιστώσουν ότι δεν τους ταιριάζει! (Στράτος Στρατηγάκης, Αύγουστος 2016, τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ).

Τώρα ορισμένες σκέψεις και λόγια παρότρυνσης (...και καρδιάς)

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που είδαν τις προσπάθειές τους να επιβραβεύονται με την είσοδό τους σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Σας εύχομαι καλές σπουδές. Αξιοποιήστε τα φοιτητικά σας χρόνια, ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη δύσκολη συνέχεια. Γιατί η επαγγελματική επιτυχία απαιτεί γνώση. Βάλτε μικρούς ενδιάμεσους στόχους  και σχεδιάστε το δρόμο για την επίτευξή τους..Άλλωστε, η φετινή  δημιουργική προσπάθεια, σας έμαθε ότι εκτός από  τον τρόπο (διαχείριση χρόνου, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, μέθοδος μελέτης) χρειάζεται και κόπος, επιμονή, υπομονή και προσήλωση στον στόχο.
Να θυμάστε , παρόλα αυτά, ότι είστε νέοι άνθρωποι, έχετε όνειρα και έχετε το δικαίωμα να τα πραγματοποιήσετε. ΆΝΘΡΩΠΟΙ! Σας εύχομαι να διατηρήσετε τις ηθικές αξίες και την ανθρωπιά σας, να μη σας πάρει από κάτω το κυνήγι της επαγγελματικής καταξίωσης, γιατί πλέον έχετε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το σύνολο της κοινωνίας  και της οικονομίας της χώρας. Όπως η ηθική χρεοκοπία προηγήθηκε της οικονομικής, έτσι και η ηθική αναγέννηση θα προηγηθεί της οικονομικής. Ας είστε εσείς οι μπροστάρηδες και οι παρακινητές αυτής της προόδου!

Όσο για τους μαθητές που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολή έχω να πω ότι η νικηφόρα έκβαση του πολέμου απαιτεί πολλές μάχες. Μία μάχη μπορεί να μην είχε αίσιο τέλος αλλά , πιστέψτε με , αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας, χωρίς προκαταλήψεις. Μη περιμένετε καθοδηγητές. Αυτός (ο καθοδηγητής) είναι μέσα σας. Ανακαλύψτε τον! Είναι λίγο δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο! (φτου..χωρίς κόπο δεν τη γλιτώνουμε, ούτως ή άλλως). Ξέρω ωραίους ανθρώπους κ σωστούς επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν το τυπικό προσόν ενός πτυχίου. Έχω συμμαθήτρια η οποία πέρασε σε ΤΕΙ (τότε..) και "κατέληξε" με διδακτορικά και καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Αγγλία. Καλή συνέχεια και να διαπιστώσετε γρήγορα ότι τα μαθήματα της ζωής είναι τα πιο σημαντικά γιατί σε κάνουν σοφότερο και πιο δυνατό.

Καλύτερη η πρόσκαιρη αποτυχία που θα αποτελέσει το έναυσμα και την αφετηρία συνεχόμενων επιτυχιών παρά μία πρόσκαιρη επιτυχία που θα οδηγήσει σε εφησυχασμό και στασιμότητα.
Προσωπικά, κάθε χρόνο(τα τελευταία 20 χρόνια) η μέρα της ανακοίνωσης των βάσεων, σηματοδοτεί το τυπικό τέλος ενός χρονικού κύκλου γεμάτου συναισθήματα. Προσπάθησα και εγώ να βάλω το λιθαράκι μου στο ταξίδι σας προς την επιτυχία. Το σίγουρο είναι ότι και εσείς συντελείτε στο να βελτιώνομαι ως άνθρωπος και ως δάσκαλος. Για αυτούς τους λόγους ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους φετινούς μου μαθητές και μαθήτριες!!!

Τις βάσεις τις βλέπετε στο παρακάτω link:
ΒΑΣΕΙΣ 2016

Και για την αντιγραφή :
Νίκος Κοζάκος
Εκπαιδευτικός / Οικονομολόγος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου