Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τι θα κάνουν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο?

Συνολικά 104.757 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 69.288 θέσεις (ποσοστό επιτυχίας 66%) που θα διατεθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων, ο οποίος θα προσεγγίσει τελικά τις 75.000 εάν προστεθούν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και στις υπόλοιπες παραγωγικές σχολές. Βέβαια, οι 69.288 θέσεις που θα διατεθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι κατά 8,94% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί συνολικά 76.094 θέσεις.
Η μείωση οφείλεται στο σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, και κυρίως στα ΤΕΙ, τα οποία έχασαν σχεδόν μία στις τρεις θέσεις τους. Οι αυξομειώσεις των θέσεων ανά επιστημονικό πεδίο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν βάσεις εισαγωγής «πολλών ταχυτήτων», με το πτωτικό, πάντως, πρόσημο να εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει.
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο «μαχαίρι» –μείωση 28,2%– έπεσε στα τμήματα ΤΕΙ και δη των κοινωνικών επιστημών (43,31%). Αντίθετα, αυξήθηκαν (κατά 4,76%) οι θέσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, παρότι η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά είχε προβλεφθεί (15%).
Και αυτό, διότι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, κρίθηκε ότι στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα το ακαδημαϊκό έργο, τη στιγμή που οι πρυτάνεις ζητούν δραστική μείωση των εισακτέων. Πρόβλεψη βάσεων Ειδικότερα, οι θέσεις στα πανεπιστήμια αυξήθηκαν φέτος σε 46.494 από 44.381 πέρυσι (ποσοστιαία αύξηση 4,76%).
Αντίθετα, ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ μειώθηκε στις 22.794 θέσεις, κατά 28,2% λιγότερες από τις 31.713 που δόθηκαν πέρυσι. Αντίστοιχες είναι και οι αυξομειώσεις στις θέσεις των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (από τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια, με κοινωνικά κριτήρια), καθώς ο αριθμός των θέσεων για τις ειδικές κατηγορίες συναρτάται από τον αριθμό της γενικής σειράς υποψηφίων.
Πιο συγκεκριμένα, οι βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο θα επηρεαστούν ως ακολούθως από τις θέσεις που δίνονται σε κάθε πεδίο:
1ο (νομικές, παιδαγωγικά κ.ά.): Οι θέσεις στα ΑΕΙ μειώθηκαν κατά 8,27% και στα ΤΕΙ κατά 43,31%, κάτι που προσδίδει ανοδική τάση στις βάσεις. Βέβαια, το ποσοστό των αρίστων υποψηφίων δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα οι υψηλές βάσεις να παραμείνουν στα επίπεδα του 2012 ή να κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, οι μεσαίες ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
2ο (μαθηματικών, φυσικής, γεωτεχνολογικού τομέα κ.ά.): Οι θέσεις στα ΑΕΙ αυξήθηκαν κατά 16,65%, ενώ στα τμήματα ΤΕΙ παρέμειναν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (1.600 πέρυσι, 1.595 φέτος). Η αύξηση θέσεων στα ΑΕΙ σε συνδυασμό με τις χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι θα οδηγήσει σε πτώση τις υψηλές βάσεις του πεδίου, ενώ οι μεσαίες βάσεις θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά και οι χαμηλές των ΑΕΙ στα περυσινά επίπεδα.
3ο (ιατρικές κ.λπ.): Οι συνολικές θέσεις του πεδίου μειώθηκαν κατά 4,28%, όμως η μείωση προέρχεται μόνο από τα ΤΕΙ (-11,77%), αφού στα πανεπιστημιακά τμήματα οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 9,65%. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών θα κινηθούν πτωτικά, ενώ των σχολών μεσαίας ζήτησης θα κυμανθούν στα ίδια με το 2012 επίπεδα.
4ο (πολυτεχνεία, τεχνολογικές σχολές): Το 29,28% των περυσινών θέσεων στα ΤΕΙ κόπηκε, αλλά μέρος των απωλειών στα ΤΕΙ αντισταθμίζεται με την κατά 15,77% αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ. Ετσι εκτιμάται ότι, όπως και στο 2ο πεδίο, οι βάσεις των σχολών υψηλής ζήτησης θα κινηθούν πτωτικά, οι μεσαίες ελαφρώς πτωτικά και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων όπως το 2012.
5ο (οικονομικά): Οι θέσεις των ΑΕΙ αυξήθηκαν κατά 7,82%, όμως η σημαντική μείωση των θέσεων των ΤΕΙ (37,50%) οδήγησε σε συνολική μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 17,17% – το υψηλότερο ποσοστό μείωσης μεταξύ των πέντε πεδίων. Ετσι, σε συνδυασμό με τις χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι, αναμένεται γενική πτώση βάσεων.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου