Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πως κινήθηκε ο ρυθμός πληθωρισμού τον Μάιο στην Ελλάδα.



Με αρνητικό πρόσημο, για τρίτο συνεχή μήνα, έκλεισε τον Μάιο ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 0,4% από μείωση 0,6% τον Απρίλιο.
Παρά ταύτα, όμως, οι ανατιμήσεις έπληξαν εκ νέου το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν ακριβότερα, από ό,τι έναν χρόνο πριν, τα κρέατα (1,1%), τα νωπά ψάρια (1,4%), τα νωπά φρούτα (11,1%) και τις νωπές πατάτες (27,6%). Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφηκαν, λόγω κυρίως φορολογίας, στο πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%) και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού (12,3%).
Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν στα νωπά λαχανικά (6,2%) και στο ελαιόλαδο (1,8%), αλλά και σε πλείστα αγαθά και υπηρεσίες, στο πλαίσιο διατήρησης της πελατειακής βάσης, όπως σε: οικιακές συσκευές (5%), οικιακές υπηρεσίες (8%), ιατρικές- οδοντιατρικές υπηρεσίες (4%), αυτοκίνητα (4,9%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), βιβλία (3,9%), δίδακτρα (4%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (1,5%), έξοδα ξενοδοχείων (3,9%) και κουρεία- κομμωτήρια (3,2%). Επίσης, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών έφεραν μειώσεις στα ενοίκια των κατοικιών (6,1%), ενώ η πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 3,3%.
Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου 2013 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2012, προκύπτει μείωση 0,4% έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Ο γενικός δείκτης, τον Μάιο 2013 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2013, παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,4% τον Μάιο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
β) Κατά 3,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
γ) Κατά 2,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των αεροπλάνων.
δ) Κατά 5,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
ε) Κατά 2,7% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.
στ) Κατά 4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
ζ) Κατά 1,6% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.
η) Κατά 2,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ελαιόλαδο, χυμοί φρούτων.
β) Κατά 4,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 0,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3% τον Μάιο εφέτος, από μείωση 0,6% τον Απρίλιο και έναντι αύξησης 0,9% τον Μάιο 2012. Τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012.


Πηγή: www.on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου