Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗς ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.

Αρκετοί μαθητές έχουν την εξής απορία: πως είναι δυνατόν το κράτος να αυξάνει τη φορολογία σε αγαθά με ανελαστική ζήτηση και τα κρατικά έσοδα να μειώνονται? Αναφέρονται στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) που ενώ η τιμή τους έχει αυξηθεί από το 2010 σε ποσοστό 40-50%, τα έσοδα του κράτους από την είσπραξη τών φόρων στα συγκεκριμένα αγαθά μειώνονται....

Ας διευκρινίσουμε αρχικά τα παρακάτω:
- Aνελαστική ζήτηση εμφανίζεται σε αγαθά απαραίτητα για τους καταναλωτές, όπως είναι τα καύσιμα και σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη μεταβολή στη τιμή για να υπάρξει μικρή αντίδραση από τους καταναλωτές. Ισχύει ότι  %ΔP > %ΔQd.

- Η φορολογία ως γνωστό (σε όλους πλέον) αυξάνει τις τιμές των προιόντων. Αν το κράτος επιβάλλει φορολογία σε αγαθά με ανελαστική ζήτηση τότε θα αυξηθεί η συνολική δαπάνη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών εσόδων (που είναι ποσοστό επί της δαπάνης).

- Το παραπάνω όμως συμβαίνει με την προυπόθεση CETERIS PARIBUS!!!
Ότι δηλαδή αλλάζει μόνο ένας παράγοντας μεταβάλλεται και οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί. Αυτό συμβαίνει όταν οι οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων εκτείνονονται σε μικρά χρονικά διαστήματα, το ιδεώδες θα ήταν να λέγαμε σε μία στιγμή. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική περίοδος τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνουν αμετάβλητοι οι λοιποί παράγοντες!!!
Τελικά η παραδοχή ceteris paribus είναι μία ηρωική παραδοχή.....

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις  καταλήγουμε στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα δεν έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα (?) αποτελέσματα στα κρατικά έσοδα γιατί ταυτόχρονα τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (πηγές του Ι.Ν.Ε της ΓΣΕΕ αναφέρουν μεσοσταθμική μείωση 40%) . Επίσης, η ανεργία καλπάζει στο 24% (Ι.Ν.Ε) η ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή βρίσκεται στο ναδίρ, οι προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον είναι αρνητικές (μελέτες της eurostat έδειξαν ότι οι Έλληνες είναι ο πιο απαισιόδοξος λαός στην ευρωζώνη).
 Η συνολική ζήτηση των καυσίμων λοιπόν έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που καθιστούν αναμενόμενη την πτώση των φορολογικών εσόδων του κράτους. 

                                                                                                                                 Νίκος Κοζάκος



Διαβάστε το παρακάτω άρθρο/ρεπορτάζ από το πρώτο θέμα για περισσότερα στοιχεία...


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=237450



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου