Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια είναι τα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών

Σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, είναι αδύνατον για τις οικογένειες να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους που πέρασαν σε σχολή μακριά από το σπίτι τους και να συντηρήσουν δύο ή ακόμα και τρία σπίτια. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Εθνικής Παιδείας κατέθεσε την Πέμπτη νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν και δίνουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε περισσότερους φοιτητές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αυξάνεται το πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και το ποσοστό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγραφούν.

Συγκεκριμένα, φέτος το ανώτατο κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ από 7.500 ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ το ποσοστό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγραφούν αυξάνεται από 10% στο 15%.

Δικαιούχοι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις είναι όλοι οι επιτυχόντες των πανελλήνιων εξετάσεων του 2011, του 2012 και φυσικά της φετινής χρονιάς. Επίσης, οι επιτυχόντες του 2010 που είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών ή πάσχουν από παθήσεις που επιτρέπουν καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ, που είναι δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών και που οι γονείς τους έχουν συμπληρώσει 8 μήνες ανεργίας μέσα στο 2013.

Βασική προϋπόθεση, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ για το 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα 36.000 ευρώ, μια πενταμελής 45.000 ευρώ κ.ο.κ.

Εκτός όμως από το εισόδημα, προβλέπονται και μια σειρά από άλλα κριτήρια, που κατατάσσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή σε σειρά προτεραιότητας.

Αυτά λοιπόν είναι αν ο δικαιούχος πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις ή είναι δωρητής οργάνων και μυελού των οστών σε συγγενή α΄και β’ βαθμού, αν έχει αδέλφια που φοιτούν σε άλλη πόλη από αυτή που μένει η οικογένεια, αν είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, ή οι γονείς του πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, αν είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας και φυσικά τα μόρια που συγκέντρωσε για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου