Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε η αγωνιά χιλιάδων υποψήφιων που γνωρίζουν πλέον τη σχολή στην οποία θα φοιτήσουν. Χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι η μεγάλη πτώση και στις μεγάλες δημοφιλείς σχολές των αστικών κέντρων, αλλά και στην περιφέρεια.
Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα, και άνοδος σε 95, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια. Η Νομική σχολή Αθήνας έπεσε και αυτή κατά 308 μόρια.
Εντυπωσιακές ήταν οι πτώσεις στα Οικονομικά τμήματα. Χαρακτηριστική είναι η πτώση στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά κατά 1.953 μόρια και του Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατά 1.809 μόρια. Σημαντική η πτώση και για το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πειραιά κατά 1.734 μόρια.
Πολύ μεγάλη πτώση και για μια από τις πιο σημαντικές σχολές του Πολυτεχνείου, των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που έπεσε κατά 1.476 μόρια. Μεγάλη η πτώση και για τους Πολιτικούς Μηχανικούς κατά 959 μόρια.
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, πως η είσοδος πλέον στην επιστήμη των Μαθηματικών (Σάμος) έφτασε στα 11.282 μόρια. Τα πρώην περιζήτητα Παιδαγωγικά τμήματα βυθίσθηκαν φέτος με την Θράκη να φτάνει τα13.366 (-1.140).
Το τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έπεσε κατά 2.322 μόρια, ενώ στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο το τμήμα Οικιακής Οικονομίας έχει πτώση 2.401 μορίων.
Όσον αφορά την περιφέρεια το τμήμα Μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης στον Βόλο έπεσε εφέτος κατά 2.832 μόρια, ενώ το τμήμα Μηχανικών περιβάλλοντος στην Ξάνθη έπεσε κατά 2.538 μόρια.
Την μεγαλύτερη άνοδο είχαμε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας κατά 6.670 μόρια που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν.
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας κατά 5.023 μόρια. Πολύ μεγάλη η πτώση και για το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης κατά 4.548.
Αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Χαρακτηριστικά η σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσε κατά 3.139 μορια και η σχολή Αστυφυλάκων κατά 1.700. Άνοδο για τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων στα 17.049 μόρια (+151).
Στατιστικά στοιχεία
Κενές έμειναν εφέτος 836 από όλες τις κατηγορίες (πέρυσι είχαν μείνει κενές 1.150 θέσεις). Άνοδο έχουν 96 τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται οι Στρατιωτικές σχολές οι οποίες ανέβηκαν αρκετά εφέτος, με εξαίρεση τις Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων που έμειναν σταθερές). 28 τμήματα έμειναν σταθερά.
Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα). O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.
Γενικές Πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. 
Επίσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.
Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.


ΠΗΓΗ: OΕΦΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου